Przejdź do głównej zawartości

Czy zawartość pomidorów w ketchupie jest ważna? czy to tylko marketingowa ściema?

Czy informacja o zawartości pomidorów na 100 gram ketchupu ma znaczenie? Czy to tylko marketing do wykiwania konsumenta?
Czy naprawdę dla zdrowia jest istotne, który ketchup ma więcej wody? I ten który ma jej więcej jest niby mniej zdrowy?

Okazuje się, że tak naprawdę te najtańsze ketchupy, często o najgorszym składzie (konserwanty i tanie odpowiedniki) wygrywałyby takie rankingi. Powód jest prosty: są robione z koncentratu pomidorowego 30%. W koncentracie pomidorowym jest tylko 30% ekstraktu pomidorowego czyli suchej masy pomidora, reszta to woda i odpady (np. gniazdo, skórka). W każdym pomidorze jest około 5% ekstraktu zatem 30% ekstraktu (sucha masa + woda) oznacza, że koncentrat jest blisko 6 -krotnie skoncentrowany w stosunku do pomidora.

Także jeśli weźmy pod lupę popularny ketchup Tortex w którym jest 37% koncentratu to w 100gramach jest 37 gram koncentratu co oznacza, że zrobiony z 222 gram pomidorów!
Dlatego pod względem zawartości pomidorów w gramach na 100 gramów ketchupy bije na głowę pudliszki, włocławek, kotlin, heing i hellmans (tu ciekawostka: Hellmann's produktowany jest przez tą samą firmę co Tortex)

 Źródło: https://czytajsklad.com/ile-pomidorow-jest-w-ketchupie/

Wg. powyższego rankingu ketchupów ketchup tortex miałby 2 miejsce z 222 gramami ketchupu i byłby blisko pierwszej pozycji.

Natomiast różne ketchupy, zwłaszcza ekologiczne o bez porównywalnie lepszym składzie są robione z przecieru pomidorowego co może sprawić, że w tym rankingu wypadną bardzo blado pod względem ilości pomidorów.
Na szczęście i przecier pomidorowy z przetartych pomidorów jest nieco zagęszczony ale nie aż tak jak koncentrat (który ma zagęszczenie 6x, przecier natomiast ma zagęszczenie bardzo różne ale zwykle 2-3 razy czyli do wyprodukowania 100 gram przecieru zużyje się 300 g świeżych pomidorów.) Tak jest np. w jednym z lepszych ketchupów "Diabełek dziadunia" o składzie:
"przecier pomidorowy z przetartych pomidorów (71%), cebula, cukier, ocet spirytusowy 10%, sól, przyprawy, czosnek"  
Wtedy jeśli w składzie ketchupu jest 71% przecieru pomidorowego oznacza, że na 100 gram mamy tylko 71 gram przecieru czyli 213 gram, a to nadal mniej niż w ketchupie Tortex!

Skład ketchupu Tortex to:
"koncentrat pomidorowy (37%), woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, kwas cytrynowy (E 330), benzoesan sodu (E 211), pieprz czarny,  kolendra, tymianek, oregano, cząber, szałwia, aromat"
Natomiast z tej samej firmy produkowany hellmann's ma skład:
 "pomidory (151 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, cebula, czosnek, liść laurowy, goździki."
Dlatego w takich zestawianiach zawsze najlepiej będą wychodzić ketchupy robione z taniego koncentratu (100gram z ponad 300gram pomidorów) niż te z przecierów. 
Woda nie jest jednak trująca wbrew pozorom. Dlatego zdecydowanie w ketchupach zwracać uwagę na zawartość octu, cukru, konserwantów i naturalnych składników zamiast ich tańszych odpowiedników.

Notabene benzoesan sodu (E 211) z Tortexu to jeszcze nie najgorszy konserwant. Nie kumuluje się w organizmie. Generalnie występuje naturalnie w borówkach, jagodach, żurawinie, a także w goździkach, cynamonie, grzybach. Jest również w produktach mlecznych (pojawia się wskutek fermentacji mlekowej), wówczas jego ilość nie przekracza 40 mg/kg (czyli z 2-5 razy mniej niż w produktach nim konserwowanych). Nie szkodzi bakteriom mlekowym, więc nie zaburza zdrowej mikroflory w jelitach. Dzięki temu, że ketchup Tortex zawiera tani kwasek cytrynowy (E330), a nie (E 300 - witaminę C) czyt inne naturalne dodatki poza pomidorami zawierającymi witaminę C to mniejsza jest szansa, że benzoesan sodu w połączeniu z witaminą C zareaguje i stworzy rakotwórczy benzen (C6H6) jak to się może dziać w napojach z tymi składnikami.

Podsumowując jeśli ketchup mamy spożyć w ciągu tygodnia, lubimy jeść go dużo to lepiej wybrać coś składem przypominającego ten robiony w domu o obniżonej zawartości cukru, soli, octu i innych dodatków do niezbędnego minimum dla walorów smakowych. Natomiast jeśli ketchup jemy bardzo rzadko i stoi dłużej zwłaszcza poza lodówką to wbrew pozorom lepiej się może sprawdzić coś z konserwantem. Po prostu jeśli czegoś jemy mniej to skład nie jest już aż tak istotny w porównaniu do tego co jemy regularnie w nie małych ilościach. Niestety mało kto pamięta o tak prostej zasadzie. Dochodzi do tego, że nawet leki przyjmowane w minimalnych ilościach raz kiedyś np. w razie biegunki, która zdarza się może raz na pół roku są rozpatrywane na lepsze i gorsze w zależności od np. zawartości cukru w nich ;> Nie dajmy się zwariować. Warto czytać skład ale brać go pod uwagę tylko wtedy gdy ma realne znaczenie.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chemtrials z samolotów? Czy pył z sahary sirocco? Dlaczego pył jest ferromagnetykiem?

Żółty pył pokrył samochody. Niebo żółtawe, a w niektórych miejscach czerwonawe. Takie zjawiska obserwowano w Polsce w kwietniu 2018 roku. Co ciekawe pył ten jest przyciągany przez magnes.


https://www.facebook.com/1476310746000078/videos/1853386031625879/?fref=gs&dti=122221321709644&hc_location=group
Czy może być inne wytłumaczenie niż to, że jest to pył zawierający metale ciężkie rozsiewany z samolotów? Zobaczmy.

Jeśli pył jest przyciągany to musi być ferromagnetykiem więc to prawdopodobnie związki żelaza, ew. kobaltu lub niklu. Tu lista możliwości krótka.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ferromagnetyzm Z powyższej listy tylko kobalt jest metalem ciężkim. https://pl.wikipedia.org/wiki/Metale_ci%C4%99%C5%BCkie

Pył pochodzi z Sahary. To Sirocco czyli suchy i gorący wiatr wiejący w basenie Morza Śródziemnego (głównie Półwysep Apeniński, Sycylia, Sardynia, Korsyka i Malta). Wieje najczęściej na wiosnę, choć niekiedy występuje zimą powodując opady czerwonego śniegu. https://pl.wikipedia.or…

O projekcie

Piszemy rzetelnie i krótko o teoriach spiskowych, alternatywnej medycynie i rożnych mitach. Projekt non-profit
Artykuły jakie tutaj znajdziesz
 zawsze mają weryfikowalne źródła  często są recenzowane przez specjalistów oraz społeczność  komentarze są do Twojej dyspozycji, tylko w wyjątkowych przypadkach są moderowane (spam, nie przestrzeganie netykiety)

Witamina C - Czy naturalna jest bardziej przyswajalna?

Czy naturalna witamina C jest lepsza, bardziej przyswajalna? 

Witamina C to związek chemiczny i jest dokładnie taki sam pod względem budowy i mechanizmu działania w każdym z produktów zawierających witaminę C takich jak: acerola, sproszkowana dzika róża, kwas L-askorbinowy (proszek), askorbinian sodu. Inna jest dawka. Mitu lewoskrętności już właściwie nikt nie podtrzymuje aby wyróżnić swój produkt i móc go sprzedawać drożej, teraz kreuje się mit naturalności witaminy C i jej lepszej przyswajalności wskutek tego.

Chromatogram witaminy C – analiza składu mieszanin związków chemicznych.

Czy naturalnie występujące dodatki przy tzw. "naturalnej witaminy C" wpływają na jej przyswajalność?
Witamina C to nie jest kompleks związków, to jest po prostu konkretny związek chemiczny, o konkretnym wzorze. Witamina C będzie taka sama, nawet jeżeli nie będzie w jej "pobliżu" innych nagłaśnianych związków i substancji. Faktycznie inne substancje występujące dodatkowo w owocach mogą ry…